2021. február 27., szombat

Nyomkövető bajnokság

 2020.11.01 Országos Nyomkövető Bajnokság. Gálicz Dóri írása

Fantasztikus élmény volt egy ilyen kaliberű versenyre nevezni.

Sok tréning és felkészülés után vetettük bele magunkat a versenybe. Nagyon izgultam mert FPR 3 szinten indultunk ami az IGP Sport A ágazatának a legmagasabb szintje. Teljes mértékben megbíztam Bátorban mert tudtam, hogy megfelelően van tréningezve és felkészítve a versenyre. Aminek az alapja egy jó oktató akitől tanulhatunk, Pálné Tóth Erikától rengeteget tanulhatunk és ő készített fel minket a versenyre is.


FPR3 vizsga feladat idegen nyom, ami azt jelenti,hogy a kutya számára idegen személy fekteti le a nyomot. A nyom hossza 600 lépés 4 törés és 3 db tárgy van a nyomra lerakva .A tárgyakat a kutyának jeleznie kell pl: Fekvéssel. 

Mikor jelentkeztünk a teljesítménybíróknál, megtörtént a bemutatkozás mondtam, hogy a kutyám a tárgyakat fekve jelzi. A teljesítménybírók megadták a kezdésre az engedélyt.  A szimat katlanban Bátor határozottan szimatolt és elindultunk. Nagyon boldogan  farok csóválva neki is lendültünk a nyomnak.


Első száron enyhe szembeszél volt így kicsit emeltebb orral  ment az első tárgyig ahol az első tárgyat szépen jelezte is. Tovább indulás után jött az első törés nagyon pontosan és gyorsan hajtotta végre. A második száron is végig haladtunk mély orral, meg is találta a második tárgyat is be is jelezte. Tovább indultunk a törésen kicsit túlment, de önállóan vissza keresett . A harmadik törésen is kicsit túl haladt viszont amint észrevette azonnal megállt és önállóan vissza keresett és megoldotta a feladatot. A negyedik száron  mély orral koncentráltan haladt viszont volt egy hamis tárgy jelzésünk, ami azt jelenti, hogy a kutya észlelt valamit, amit tárgynak vélt és ezért lefeküdt mintha tárgyat jelezne, mivel sejtettem, hogy hamis a jelzés így nem mentem be hozzá. Bátor is önállóan vezényszó nélkül tovább indult ami jó mert így nem vontak le pontot plussz vezényszó kiadásáért. Az utolsó törés nagyon szép pontos volt  a száron is mély orral ment végig és a végén az utolsó tárgyat is sikeresen bejelezte, ezzel sikeresen teljesítette a nyomot.

A bíró sporttársak nagyon jó véleménnyel voltak Bátor munkályáról. Dicsérő szavaik nagyon jól estek és megerősítettek abban, hogy jó úton vagyunk és haladjunk tovább ezen az úton. Elmondták,hogy nagyon tetszett nekik, hogy a kutya teljesen önállóan oldott meg minden feladatot, ha túl is ment a törésen nem a gazditól várta el, hogy segítsen, hanem megoldotta egyedül. 

Végül 93 pontot kaptunk, ami számomra hatalmas öröm, hogy kuvasszal 93 pontot eltudtunk érni. Ezzel a pont számmal a második helyet szerezhettük meg és sikeres vizsgát is tettünk .


Amikor oda állhattunk a dobogóra a német juhász mellé akitől csak 1 pontal maradtunk el ők 94 pntot szereztek. Akkor nagy öröm fogott el, hogy itt állhatok az Országos bajnokságon a dobogó második fokán egy kuvasszal! Nehéz leírni mekkora öröm kuvasszal az erre kitenyésztett fajták mellett állni. Még ami boldoggá tesz, hogy sokan érdeklődnek a munkakutyások közül  Bátor iránt, odaállnak és szurkolnak neki nagy mosollyal fogadják és többen kérdezősködnek is a kuvaszokról.  Bátor jelenleg az egyedüli FPR3 vizsgás kuvasz.

De szerencsére azt látom, hogy sok ember érdeklődik versenyeken is a kuvasz iránt. A kuvasz erre is alkalmas lehet, amit sikeresen be is bizonyítottunk. Mindenkit arra biztatok és bíztatni is fogok, hogy dolgozzatok a kuvaszaitokkal mert minden percért megéri dolgozni velük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lyukó - Őre Deres csatlakozott a vizsgázott kuvaszokhoz.

 Gyarapodott a vizsgázott Kuvaszoknak száma. 2021 szeptember 4.-én sikeres BH vizsgát tett Lyukó-Őre Deres. A vizsgán megszerezhető 60 pontb...